Umiditatea gazonului
Umiditatea gazonului daca este în exces reprezinta o problemă pentru orice fel de gazon, fie el gazon pentru sport ori gazon pentru agrement. Apa nu trebuie să stagneze pe gazon nici pentru cea mai mică perioadă de timp. Băltirea apei, chiar la rădăcina gazonului, deteriorează planta, o îmbolnăvește și dispare.
Dacă terenul însămânțat cu gazon nu drenează apa din ploaie sau apa de irigații, atunci trebuie realizate drenuri.
După cum vom costata, la cultura gazonului nimic nu este facultativ, totul este imperativ. Deci, trebuie!
Umiditatea gazonului – Specialiștii spun că:
– pentru uniformizarea însușirilor fizico – chimice ale solului se recomandă aplicarea unor cantități mari de mraniță ( 20 – 80 t/ha = 2- 8 kg/mp).
Această cantitate trebuie adusă la locul de semănat gazon cu mijloace de transport specializate (camioane autobasculante) cu capacități adecvate condițiilor de drum (distanțe, categorie de drum, loc de depozitare, spațiu de manevrare, etc. )
Odată ce materialul a fost depozitat acesta se va împrăștia în moduri diferite în funcție de suprafața respectivă.
Umiditatea gazonului – Se poate apela la mijloace mecanice diverse:
– pentru suprafețe reduse se pot întrebuința tractoarele monoax (motocul-
toare) care se atașează remorci de diferite capacități de transport în funcție de puterea motorului sau cărucioare cu benă scafă basculantă, împinse (vezi imaginile de mai jos).
În funcție de volumul benei și greutatea specifică a materialului transportat, se poate determina greutatea transportată.
Pentru suprafețe mari se apelează numai la utilaje de capacități mari echipate cu cupe: încărcătoare frontale de tip IFRON, FADROMA;STALOWA WOLLA, CATERPILLAR, etc.
Se mai poate folosi, ca substrat al suprafețelor gazonate, stratul arabil fertil rezultat din decopertări.
În tabelul de mai sus sunt trecute greutățile specifice pentru multe materiale ce se pot transporta de către peisagiști în activitățile specifice domeniului.
Mranița se poate împrăștia pe suprafața care se pregătește pentru gazonat cu ajutorul tractoarelor monoax echipate cu lame de buldozer.
Lamă orientabilă stânga –dreapta atașată la motocultor Lățime de lucru 80 -100 cm
Pentru lucrările de nivelare și de împrăștiere cu tractoare monoax echipate cu lame de buldozer, tractoarele se vor echipa obligatoriu cu greutăți la roți pentru a se diminua și chiar elimina pe cât posibil patinările.
După împrăștierea mraniței sau pământului fertil pe toată suprafață de însămânțat cu gazon, se va trece la încorporarea acestora în sol.
Dacă terenul permite încorporarea se va face cu ajutorul sapelor atașate la motocultoare sau a frezelor tractate atașate la motocultoare.
Sursa: Umiditatea gazonului – Utilaje de mică mecanizare folosite la înființarea și întreținerea gazonului – Ing. Vasile Barbu – 2015