Sisteme de irigatii Bucuresti

Sisteme de irigatii Bucuresti

Pentru a obtine un gazon cu o radacina puternica si viguroasa trebuie sa respectam o conditie esentiala si anume irigarea.

Sisteme de irigatii Bucuresti

Nu cred ca mai sunt necesare lamuriri in ceea ce priveste motivul pentru care această conditie ocupa un loc principal, deoarece cu toţii ştim ca natura are nevoie in egală masura de aer, lumina si apa pentru a trai.

Sisteme de irigatii Bucuresti

Oamenii, animalele si natura sunt conectate intre ele printr-un echilibru natural, insa cu toate astea nu este suficient, pana si acest echilibru avand nevoie la un moment dat de ajutor. La fel se intampla si in cazul nostru, nu este suficient doar sa irigam gazonul, ci pana si această tehnica presupune cateva metode ce nu trebuiesc omise si care vor contribui la mentinerea unui anumit echilibru. Iata cateva sfaturi pentru o irigare cat mai corecta a gazonului.

Irigare intensa si rara – Sisteme de irigatii Bucuresti 

O irigare intensa la anumite intervale de timp este mult mai sanatoasa decat atunci cand aceasta este efectuata in fiecare zi si in cantitati mici. Aceasta metoda va permite apei sa penetreze solul pana la 10 cm adancime la fiecare interval, ajutand astfel ca radacinile sa se dezvolte sanatos. O irigare profunda si rara aduce gazonului un plus de rezistenta la boli si stres.

Sisteme de irigatii Bucuresti

Atentie! este binevenita o irigare lejera in fiecare zi doar in momentul in care gazonul nostru a fost proaspat montat iar radacinile nu au atins inca profunzimea necesara sau in perioadele extrem de secetoase.

Irigarea uniforma – Sisteme de irigatii Bucuresti

Revenim iarasi la echilibru. Pentru ca un gazon sa aiba un aspect sanatos pe intreaga suprafata, va trebui sa acordam mai multa atentie la cum irigam, ce cantitate de apa folosim, calitatea apei si mai ales daca apa este distribuita in egala masura pe intreaga suprafata a gazonului, deoarece o irigare neregulata il poate imbolnavi. Pentru a fi siguri ca irigarea gazonului se desfasoara in maniera corecta este recomandata verificarea periodica a sistemului de irigare.

Nu este recomandata folosirea apei in exces – Sisteme de irigatii Bucuresti

Excesul de umiditate freatic, permanent sau temporar determina reducerea si solubilizarea sarurilor de Mn si Fe si colorarea solului (uniformă sau sub forma de pete) in nuante cenusii –vinetii. Prea putina apa poate usca gazonul de aceea este de preferat sa udati neaparat daca observati ca solul este uscat pana la o profunzime de 5 cm. Puteti pur si simplu verifica solul prin introducerea unui instrument ascutit in gazon care sa va indice profunzimea umiditatii in sol.

Irigati numai daca gazonul are nevoie – Sisteme de irigatii Bucuresti

Cum am precizat si mai sus, in general gazonul are nevoie de apa doar daca solul este uscat pana la o profunzime de 5 cm. Daca urmele pasilor raman vizibile pe gazon sau daca iarba isi schimba culoarea inseamna ca ati utilizat prea multa apa.

Irigati dimineata devreme – Sisteme de irigatii Bucuresti

Cel mai sanatos este sa incepeti irigarea intre orele 4°° si 8°° dimineata. Intre aceste ore irigarea se desfasoara in conditii optime deoarece se reduce riscul de evaporare a apei, presiunea ei este mai mare iar absenta vantului favorizeaza si mai mult distribuirea corecta a cantitatii de apa in sol.

Sisteme de irigatii Bucuresti

Irigand in timpul zilei o mare parte din cantitatea de apa utilizata se evapora, iar seara nu se recomanda udarea deoarece iarba este mult mai expusa la boli, mai ales la boli fungice daca irigarea se face in timpul noptii (in special nopti reci).

Programul de irigare – Sisteme de irigatii Bucuresti

Tipul de gazon, clima si sistemul de irigare sunt factorii de care ar trebui sa ţinem cont inainte de a incepe orice operatiune. In generala gazonul se uda la fiecare 8-10 zile in perioada de crestere si o data la 3-4 zile in perioada de vara. In funcţie de clima si sistemul de irigare pe care-l folositi, gazonul trebuie udat timp de aproximativ o ora pana ce apa patrunde in profunzimea solului.

Sisteme de irigatii Bucuresti

Se recomanda controlarea periodica a sistemului de irigare astfel incat sa se evite scurgerile de apa ce pot dauna gazonului.

Sisteme de irigatii Bucuresti