Rulou gazon Ilfov

Tunderea este lucrarea de întreţinere cea mai importantă pentru obţinerea unui gazon frumos, căci ea obligă fiecare tufă de graminee să înfrăţească, adică să crească orizontal şi să se întindă pentru a forma, împreună cu cele din jur, o pâslă densă şi groasă.

Rulou gazon Ilfov

Aceasta dă peluzei aspectul îngrijit de „mochetă de verdeaţă” scurtă şi moale.

Repetaţi tunderea din martie până la sfârşitul lui octombrie, în funcţie de cât de des o cere creşterea ierbii.

Rulou gazon Ilfov

Frecvenţa tunderii normale este de aproximativ o dată pe săptămână în perioada de vegetaţie cea mai activă, care se întinde din aprilie până în iunie. Ea poate fi puţin distanţată în restul timpului, mai ales atunci când peluza nu conţine raigras, dar sunt numai avantaje dacă tăiem iarba cât mai des, atunci când acest lucru este posibil.

Rulou gazon Ilfov

Un cosit corect nu trebuie să înlăture mai mult de o treime până la jumătate din înălţimea totală a ierbii, adică aceasta trebuie tăiată când atinge 6-8 cm pentru a fi adusă la aproximativ 4 cm după operaţiune.

Rulou gazon Ilfov

Această înălţime a tăierii de 4 cm este cea mai folosită pentru peluzele obişnuite, udate regulat, în perioada de vegetaţie normală. Ea poate fi redusă la 2-3 cm pentru peluzele cu foliajul fin, fără raigras. Avem de câştigat dacă înălţimea de tundere creşte la 5-6 cm în perioada de secetă şi de soare puternic pentru a evita arderea mijlocului tufelor.

Rulou gazon Ilfov

Evitaţi să tăiaţi iarba când a fost udată de ploaie sau de rouă, maşina de tuns riscând să se „înece” şi să facă o lucrare neregulată.

Alegerea maşinii potrivite este foarte importantă, totodată pentru calitatea lucrării cât şi pentru comoditatea execuţiei.

Maşinile de tuns manuale clasice sunt potrivite pentru întreţinerea suprafeţelor mici dar, când întinderea peluzei o justifică, se recomandă o maşină de tuns cu motor care vă va permite să lucraţi repede şi fără efort.

Rulou gazon Ilfov

Există mai multe sisteme, dar cel mai des folosit este cel numit „cu lamă rotativă”, în care secţionarea ierbii se face cu o lamă care se învârte la viteză mare paralel cu solul.

Rulou gazon Ilfov

Maşinile concepute pe acest principiu pot fi acţionate de un motor pe benzină în 2 sau 4 timpi sau de un motor electric. În primul caz, unele sunt autopropulsoare şi sunt potrivite pentru întreţinerea suprafeţelor mari. Dacă este vorba de tunderea peluzelor în pantă, alegeţi o maşină cu motor în doi timpi sau cu pernă de aer.

Când iarba este scurtă şi nu dă decât puţine resturi, acestea pot fi eventual lăsate pe teren, mai ales în perioada secetoasă, când servesc ca strat protector.

Rulou gazon Ilfov

În majoritatea cazurilor însă, este de preferat să eliminăm aceste resturi. Maşinile de tuns de calitate sunt de altfel întotdeauna echipate cu un colector, evitându-se strângerea lor manuală. Rulou gazon Ilfov

Realizaţi tunderea în benzi paralele astfel încât acestea să fie tunse alternativ în direcţia opusă. Dacă folosiţi o maşină de tuns prevăzută cu un tăvălug, veţi obţine o peluză care va părea traversată de dungi alternative verde deschis şi verde închis, deoarece firele de iarbă sunt culcate în sens contrar de la o bandă la alta.

Schimbaţi sensul de trecere al maşinii de la o tundere la alta (o dată, de la N la S, data următoare, de la E la V, de exemplu).

Rulou gazon Ilfov

Deşi nu sunt indispensabile după fiecare tundere, tăvălugirile periodice sunt benefice pentru gazon deoarece permit tasarea tufelor de iarbă pe care creşterea le face progresiv să se descalţe. Rulou gazon Ilfov.

O tăvălugire este, în orice caz, necesară la ieşirea din iarnă pentru a remedia consecinţele îngheţurilor asupra solului. Această lucrare trebuie efectuată pe un teren semi-umed, dar nu foarte umed.

Rulou gazon Ilfov