Rulou gazon

Beard et Green clasifica rolurile gazonului in trei categorii si anume:

• Functionale
• Recreative
• Estetice
• Rolul functional al gazonului – Rulou gazon
 
– Rolul gazonului in protectia resurselor de apa – Rulou gazon
Odata cu dezvoltarea comunitatilor urbane si a suburbiilor are loc crestereasupafetelor pavate si acelor impermeabile( acoperisuri, parcari, sosele etc.). Ocantitate tot mai mare de apa de proasta calitate provenita din precipitatii estedirijata prin jgheaburi si sisteme de canalizare de unde este deversata in emisariiaflati in imediata apropiere( lacuri, rauri etc.). Acesta reprezinta unul dintre factoriicare contribuie semnificativla deteriorarea calitatii apei emisarilor prin sedimentaresi poluare. Contributia gazonului in acest sens consta in asigurarea unor suprafetecare permit infiltrarea si purificarea apei in sol. Cercetarile din ultimul deceniu au demostrat ca scurgerea apei din precipitatii pe suprafata unui rulou gazon este apropiata de zero, chiar daca acesta estesituat pe suprafete situate in panta. Odata cu reducerea cantitatii de apa scursa pesuprafata are loc cresterea cantitatii de apa infiltrata , respectiv are loc reducereavitezei de curgere a apei si implicit scaderea cantitatii de sedimente transportate peaceasta cale.In afara de protejarea calitatii apelor de suprafata, infiltrarea apei in sol ajutala refacerea panzei de apa freatica. Reteaua de radacini densa a gazonului ajuta laretinerea elementelor nutritive in sol si din apa, respectiv a poluantilor odata cutrecerea in straturile profunde ale solului.
 
Rolul gazonului in protectia solului – Rulou gazon
Cresterea si moartea periodica a radacinilor, tulpinilor si frunzelor plantelor care alcatuiesc rulou gazon-ul contribuie la acumularea de cantitati mari de materieorganica in sol de-a lungul anilor. Este bine cunoscut faptul ca imbogatirea cumaterie organica are un rol important in imbogatirea structurii si fertilitatii solului. Astfel, solul isi sporeste permeabilitatea, permitand radacinilor sa patrunda inadancime, marind rizosfera plantelor, respectiv accesul acestora la apa si substantenutritive. Un alt efect pozitiv in acest sens este cresterea activitatii microorganismelor din sol, aceasta avand influenta benifica si asupra dezvoltariiierbii.Un sol cu o activitate intensa a microorganismelor permite descompunerea pesticidelor utilizate pentru intretinerea rulou gazon-ului in elemente de baza( carbon,oxigen, hidrogen si cantitati mici de azot si fosfor). In acest fel se evita levigareaecestora in apa freatica sau cea de suprafata.Ecosistemul reprezentat de rulou gazon poate suporta o populatie abundenta derame in sol, respectiv 200-300 de indivizi pe m2, activitatea acestora crescandvolumul macroporilor solului ceea ce duce la cresterea vitezei de infiltrare a apei.Prezenta unui covor ierbos(rulou gazon) este un mijloc foarte eficient de prevenire sicombatere a eroziunii de suprafata a solului provocata de actiune apei si avantului.Un subiect de actualitate este reprezentat de incalzirea globala datorata inmare masura emisiilor de carbon in special cresterea cantiratii de CO2 dinatmosfera. Si in acest caz rulou gazon-ul are un rol pozitiv demonstrat prin retinerea CO2 si eliberarea in aer a oxigenului.
 
– Rolul gazonului in reglarea temperaturii – Rulou gazon

 O suprafata gazonata joaca un rol important in reglarea temperaturii aeruluiin timpul verii, in special cand acestea sunt foarte ridicate. Astfel, plantele carealcatuiesc gazonul pot ajuta la scaderea temperaturii cu 2-40C u ajutorul evapotranspiratiei.

Rolul gazonului in producerea de oxigen si purificarea aerului – Rulou gazon
In ceea ce priveste producerea de oxigen, acest rulou gazon are un rol important inariile urbane si nu numai. S-a demonstrat ca prin fotosinteza o peluza de 15*15 m(225 m2) produce de-a lungul unui an cantitatea de oxigen necesara pentru o familiecompusa din patru membrii.
Rolul gazonului in reducerea poluarii cu compusi organici si metale grele – Rulou gazon
In zonele urbane curgerea apei antreneaza sedimente care contin numerosi poluanti cum sunt hidrocarburile provenite din uleiuri si carburanti, deseurimenajere, deseuri industriale periculoase si inclusiv metale grele. Suprafetele cu rulou gazon pot fi proiectate astfel incat sa retina si sa filtreze aceasta apa scursaincarcata cu poluanti. In acest mod substantele poluante sunt retinute de materiaorganica din sol unde are loc si procesul de descompunere cu ajutorulmicroorganismelor cu rol esential in descompunerea substantelor organice poluante.
 
– Rolul gazonului in reducerea poluarii fonice – Rulou gazon
Zgomotul este o problema importanta in zonele urbane, acesta fiind atenuatde gazon. Taluzurile cu o oarecare panta din apropierea soselelor sau a cailor feratereduc intensitatea zgomotului cu 8-10 decibeli. Alte studii arata ca suprafetele cu rulou gazon absorb sunetele stridente mult maieficient in comparatie cu suprafetele pavate, pietruite sau cu solul lipsit de vegetatie.
Rolul in prevenirea propagarii incendiilor – Rulou gazon
Suprafetele cu rulou gazon din jurul imobilelor au si rol de suprafata tampon pentru prevenirea extinderii incendiilor.Un rulou gazon bine rolul  de apa al ierbii face caceasta sa nu arda.In cosecinta, ofasie de gazon face imposibila propagarea focului.
• Rolul recreativ al gazonului – Rulou gazon
Spatiile verzi(rulou gazon) asigura in timpul verii locuri de joaca mai confortabile pentru copii,in comparatie cu asfaltul sau betonul, pe langa acest rol reducand si riscurile potentiale de ranire.Acest rulou gazon reprezinta o suprafata destinata recreerii realizata cu costuri reduse.Rulou gazon. Numeroase sporturi si activitati recreationale utilizeaza iarba in acest scop.Ariile urbane care prezinta suprafete gazonate au un aspect rustic asigurandlegatura orasenilor cu natura si determinand reducerea starii de stres a acestora.
– Rolul gazonului pentru sanatate – Rulou gazon

S-a demonstrac ca recuperarea pacientilor spitalizati este mai rapida in cazulcelor care pot privi pe geamul salonului un peisaj inverzit in comparatie cu cei carenu au o astfel de priveliste. S-a evidentiat stiintific faptul ca prezenta plantelor si implicit a gazonuluidetermina scaderea tensiunii arteriale, reduce tensiunea musculara datorata stresului, imbunatateste capacitatea de concentrare, atentia si reduce sentimentul de teama,manie sau agresivitate. 

• Rolul estetic al gazonului Gazonul – Rulou gazon
Infrumuseteaza spatiul din jurul imobilelor creand un loc de relaxare sicontemplare. Suprafetele inierbate schimba rapid dispozitia propietarilor prin producerea unui sentiment de liniste, calm, intimitate, profunzime si fericire.Un alt aspect estetic determinat de rulou gazon consta in faptul ca acesta reprezinta unfond de baza pentru celelalte plante din peisaj.Astfel, florile, arborii sau arbustii aunuante diferite ale foliajului care contrasteaza bine cu gazonul.De asemenea diferenta de inaltime deintre rulou gazon si celelalte plante asigura un efectvizual favorabil adaugand profunzime peisajului.In ceea ce priveste textura, acest rulou gazon creeaza contraste interesante in prezenta celorlalte plante cu frunze mari, scoarta rugoasa, flori etc. Un rulou gazon bine intretinut si tuns corespunzator creeaza imaginea unei suprafetedeschise care pare mai mare decat in realitate daca planul vertical a fost intrerupt de prezenta arborilor, arbustilor si a florilor. Incadrarea intr-o suprafata gazonata aunor elemente( alei, piscine, iazuri, mobilier de gradina etc.) determina scoaterea inevidenta a acestora.
• Rolul economic al gazonului – Rulou gazon
O peluza sanatoasa cu aspect estetic placut sporeste valoarea de piata a unuiimobil, respectiv vandabilitatea acestuia.Institutiile si complexele industriale care au in jurul lor suprafete gazonate bineintretinute produc in general o impresie buna asupra angajatiilor dar si a clientilor.Rulou gazon poate fi o sursa sigura de venit pentru firmele care se ocupa cu crearede peluze prin semanat direct sau prin placare, pentru cei care produc seminte,rulori de gazon, materiale necesare pentru infiintarea si intretinerea acestuia,respactiv utilaje sau celor care asigura servicii in acest sens.De asemenea detinerea de terenuri de sport si respectiv inchirierea acestora poate fi o activitate rentabila
Rulou gazon