Rulou de gazon sector 5

Ghid pentru intretinerea gazonului – Rulou de gazon sector 5

Pentru a obtine un gazon perfect este utila o buna cunoastere a pasilor care trebuie urmati.

Pregatirea solului – Rulou de gazon sector 5

Rulou de gazon sector 5 – Crearea unui gazon perfect incepe cu pregatirea adecvata a solului:

 • Indepartati buruienile manual, sau utilizati un erbicid total.

 • Dupa stropirea cu erbicid lasati sa treaca 12-14 zile inainte de a semana.

 • Asigurati-va ca stratul superior este lipsit de pietre, lemn sau alte obiecte de dimensiuni mari.

 • Afanati solul prin sapare pana la o adancime de 20 – 30 cm.

 • Valoarea optima a pH-uIui este de 5,5 – 6,5.

 • Stratul superior trebuie sa aiba o adancime de 8 -12 cm, pentru ca apa sa poata patrunde cu usurinta in el.

 • Toate amenajarile de drenare din substrat trebuie sa functioneze corespunzator.

 • inainte de semanat nivelati stratul superior, presati-1 usor, de mai multe ori, cu un cilindru si greblati-1 cu grija.

Plantarea gazonului – Rulou de gazon sector 5

Rulou de gazon sector 5 – Dupa nivelarea si afanarea solului, se pot semana semintele de gazon. Trebuie respectate urmatoarele recomandari:

 • Semanatul se poate face din aprilie pana la inceputul lui septembrie.

 • Ganditi-va mai intai la ce intentionati sa folositi gazonul si apoi selectati amestecul adecvat de seminte. Pentru aceasta, utilizati diagrama de selectie a amestecului prezentata in acest ghid de intretinere.

 • Pentru a distribui in mod uniform semintele de gazon, impartiti cantitatea de seminte in doua parti egale. Amestecati fiecare parte cu nisip alb, fin. Semanati prima parte in lungul terenului, iar a doua parte de-a latul acestuia. Veti putea vedea pe nisip unde au cazut semintele.

 • Dupa semanare, semintele se acopera cu sol prin greblarea usoara a stratului superior. Semintele de gazon trebuie sa fie acoperite cu un strat de sol cu o grosime de doua ori mai mare decat cea a semintelor (0,5 – 2 cm).

 • Dupa ce semintele au fost acoperite, solul trebuie presat usor cu cilindrul pentru ca semintele sa faca contact cu solul de sub ele.

 • N.B: nu lasati solul sa se usuce dupa semanat; udarea semintelor si a solului are o importanta vitala pentru tinerele plantute de iarba!

Irigarea gazonului – Rulou de gazon sector 5

Rulou de gazon sector 5 – Udarea corecta va duce la cresterea unui gazon atragator si stabil. Utilizati o sursa de apa aflata in apropierea gazonului, avand apa de buna calitate. Frecventa udarilor depinde in mare parte de cantitatea de ploaie si de evaporarea apei din gazon. Timpul cel mai potrivit pentru udare este seara, cand evaporarea apei din iarba este cea mai redusa.

Rulou de gazon sector 5 – Urmatoarele sfaturi sunt importante:

 • Udati intens pentru ca apa sa penetreze la 10 cm sub stratul superior de sol.

 • Este mai bine sa udati intens la anumite intervale decat cate putin in fiecare zi.

 • Reguli privind frecventa de udare:

o nu udati daca ploua in mod regulat;

o o data la fiecare 2-3 zile daca a cazut o cantitate mica de ploaie;

  1. in fiecare zi in perioadele extrem de secetoase.

 • Udati cu un aspersor.

 • Pentru inceput udati cu grija pentru a nu imprastia semintele.


Rulou de gazon sector 5

Fertilizarea – Rulou de gazon sector 5

Pentru a obtine un covor de gazon perfect este necesara o buna fertilizare a solului. Oamenii nu pot trai fara hrana; nici plantele nu pot. Planul de fertilizare se bazeaza pe analiza solului. Nu uitati ca diferite elemente chimice sunt indepartate de apa in timpul anului sau sunt consumate in intregime de gazon. Rulou de gazon sector 5. Ca si alte plante gazonul are nevoie de nutrienti pentru a supravietui. Datorita competitiei dintre lastari pe de o parte si a cosirii portiunilor din suprafata de fotosinteza pe de alta parte, gazonul poate deveni deficitar in nutrienti. Pentru crestere gazonul are nevoie de 16 elemente chimice esentiale. Trei dintre acestea (carbonul, hidrogenul si oxigenul) se regasesc in aer si in apa. Restul de elemente trebuie luate din sol si fertilizanti. Cand fertilizam?

Rulou de gazon sector 5

Pare o intrebare simpla dar nici o alta operatie in procesul de ingrijire al gazonului nu creaza confuzie si neintelegeri ca perioadele de aplicare a fertilizarii. Exista o regula generala care poate fi urmarita aproape de toata lumea. Este foarte bine sa se fertilizeze gazonul atunci cand este in perioada activa de crestere. Aceasta perioada este de obicei martie-septembrie. Spre sfarsitul primaverii se recomanda utilizarea unui fertilizant mai putin solubil pe aceasta cale reusindu-se a fi disponibil plantelor in perioadele de stress din timpul verii crescand astfel resistenta plantelor la seceta.

Rulou de gazon sector 5

Fertilizarile de toamna (septembrie) determina tinerea in vegetatie a gazonului, acumularea carbohidratilor care vor avea un rol important in perioada de iarna, (maresc rezistenta la iernare) precum si la pornirea rapida in vegetatie in primavara viitoare.

Rulou de gazon sector 5

Sintetic sunt prezentate sugestiv dozele de ferilizare si epoca de aplicare. Aceste doze trebuie sa aiba insa in vedere analizele de sol .

Rulou de gazon sector 5

Pentru terenurile de sport cu vechime de peste 2 ani, constituite din Lolium perenne si Poa pratensis pentru solurile slab aprovizionate (conform analizelor), se recomanda 100 kg azot substanta activa aplicata astfel:

 • 25kg/7500 mp azot substanta activa la pornirea in vegetatie

 • 25kg/7500 mp azot substanta activa aprilie-mai

 • 25kg/7500 mp azot substanta activa iunie

 • 25kg/7500 mp azot substanta activa septembrie

Pentru terenurile de sport constituite din Festuca arundinacea se poate aplica 60% din norma in sezonul rece (toamna – iarna) si 40% se va repartiza in timpul perioadei de vegetatie.

Rulou de gazon sector 5

Fosforul si potasiul se vor aplica doar daca analizele de sol o cer.

Rulou de gazon sector 5

Pentru gazonul de ornament daca analizele de sol releva necesitatea efectuarii fertilizarii, atunci dozele de azot si repartizarea acestora vor fi astfel:

 • 0,6 kg azot substanta activa/100mp-martie

 • 0,15 – 0,20 kg azot substanta activa/100mp in fiecare luna pana la inceputul toamnei (septembrie).

Resturile rezultate de la cosirea gazonului sunt bogate in nutrienti si pot fi returnate in sol. Unele cercetari arata faptul ca de pe 100mp de gazon din resturile de la tuns se redau solului in jur de 1,7kg N sa /sezon.

Rulou de gazon sector 5

Cantitatea de azot ramasa in resturile de la tunsul gazonului depinde de cantitatile de azot utilizate la fertilizare. Chiar si la o fertilizare modesta, de pe 100mp din resturile de la tuns se reintorc in sol 0,72 kg azot sa.

Rulou de gazon sector 5

Azotul, fosforul si potasiul sunt cunoscuti ca nutrienti primari deoarece plantele ii folosesc in cantitati mari.

Rulou de gazon sector 5