Rulou de gazon Bucuresti

Rulou de gazon Bucuresti

Ceea ce distinge un gazon sanatos este in primul rand culoarea, verdele puternic, dar si abilitatea de a creste dupa tundere si eventualul trafic.

Rulou de gazon Bucuresti

Dar in cele mai multe cazuri, iarba are nevoie de o mana de ajutor sub forma nutrientilor care nu sunt mereu disponibili in sol. Chiar si fara acestea, am vazut deja cat de important este sa fertilizam gazonul si cat de important este sa o facem cum trebuie. Fertilizarea face diferenta dintre un gazon care va incanta privirile chiar si dupa ierni grele, in timp ce iarba va face fata mult mai bine bolilor si altor amenintari.

Rulou de gazon Bucuresti

Inainte de a incepe fertilizarea, trebuie sa ne punem urmatoarele intrebari:

  • Ce tip de iarba fertilizam?
  • Cand ar trebui sa incepem fertilizarea pentru cele mai bune rezutate?
  • Ce fel de nutrienti necesita solul?
  • Preferati fertilizant organic sau sintetic?

Rulou de gazon Bucuresti

Inainte de a fertiliza, este o idee buna sa facem un test de ph pentru a vedea exact nivelul nutrientilor dar si tipul de sol cu care ne vom confrunta. Este important daca pH-ul este prea mare sau prea mic deoarece poate reduce abilitatea ierbii de a folosi ingrasamintele in mod eficient.

Rulou de gazon Bucuresti

Majoritatea speciilor de iarba cresc cel mai bine in sol cu pH intre 6,0- 6,5. Un sol cu pH sub 5,5 este considerat acid iar tot ce depaseste 7,0 indica alcalinitate. In aceste cazuri puteti corecta nivelul de aciditate aplicand calcar pentru solul acid si sulf pentru cel alcalin.

Rulou de gazon Bucuresti

Toti fertilizantii contin 3 ingrediente primare: azot, fosfor si potasiu. Aceste numere sunt indicate pe eticheta ambalajelor. De exemplu, un tip comun de ingrasamant este numit 10-10-10, caz in care fiecare din cele 3 elemente principale ar compune 10% din continutul unui pachet.

Rulou de gazon Bucuresti

Fiecare din acesti nutrienti are un rol important pentru gazon:

  • Azotul este mereu primul numar listat si este un element cheie care incurajaza cresterea rapida si culoarea verde puternica. Rulou de gazon Bucuresti
  • Fosforul, numarul din mijloc, este necesar pentru un sistem sanatos de radacini. Fertilizantul starter va avea un numar mare la mijloc tocmai pentru acest motiv. Pe de alta parte, fertilizantul pentru un gazon bine stabilit va avea un indice mai mic, deci un continut mai redus de fosfor.
  • Potasiul, ultimul numar listat este important pentru cresterea per total a plantelor. Ajuta in rezistenta la boli si asigura protectie impotriva secetei si toleranta mai buna la frig.

Rulou de gazon Bucuresti

Fertilizantii pot fi grupati in 4 categorii sintetic, organic, solubil in apa si granular.

Ingrasamantul granular este disponibil cu diverse tipuri de timp de eliberare care va permite mai mult control asupra hranirii gazonului.

Rulou de gazon Bucuresti

Cele cu eliberare rapida, bazata pe amoniu, contin mai mult azot solubil pe care iarba il poate asimila mai repede. Cele cu eliberare treptata sunt cu baza de uree si tratate cu sulf sau au invelis de polimer si sunt granule pe care solul le descompune mai incet, hranind iarba o perioada mai lunga. Un avantaj al acestor ingrasaminte este faptul ca este mai putin probabil sa produca arderi pe iarba.

Rulou de gazon Bucuresti

Fertilizantii organici ajuta la cresterea unui gazon verde si des in mod natural. Pot fi cumparati sau facuti acasa. Puteti opta pentru mulcire, compost sau balegar. Odata cu descompunerea lor, nutrientii se elibereaza in sol. Puteti folosi de asemenea ingrasamant organic granulat, compus din cereale si alte materii macinate. Pentru a evita costuri ridicate, cel mai bine este sa faceti un calcul pentru a stabili cat fertilizant va fi necesar pentru un sezon si sa il cumparati in pungi mari, cu care veti iesi mult mai ieftin.

Rulou de gazon Bucuresti

In ceea ce priveste marcile, printre cele mai utilizate la noi in tara sunt Florovit, Compo, Blaukorn etc.

Ceea ce trebuie sa retinem este ca vom gasi mereu opinii diferite asupra fertilizarii si produselor de fertilizare. Asadar daca avem intrebari sau nelamuriri, contactarea unui profesionist poate fi cea mai buna alternativa.

Rulou de gazon Bucuresti