Rulou de gazon
Rulou de gazon constituie unul dintre elementele esenţiale ale grădinii de agrement, atât din motive estetice, cât şi din raţiuni practice.
Numai şi prin aspect, covorul verde al peluzei evocă şi sugerează destinderea. El este, în acelaşi timp, util pentru plantaţiile de arbuşti şi florale, punându-le pe acestea din urmă în valoare, prin contrast, şi îi conferă astfel decorului unitatea indispensabilă.
În plan practic, gazonul oferă, în plus, o „calitate” din ce în ce mai căutată astăzi; deşi trebuie îngrijit cu regularitate, întreţinerea sa poate fi mecanizată integral, deci executată rapid, fără efort şi fără a fi nevoie de cunoştinţe speciale, doar dacă dispunem de echipamente adecvate.
Nu este de neglijat faptul că, dintre toate elementele grădinii, rulou de gazon implică cele mai mici costuri pe unitatea de suprafaţă
PLACARE
Este un rulou de gazon gata crescut comercializat în plăci cu latura, de regulă, de 50 de cm sau în rulouri. Uneori cam scump din cauza cheltuielilor cu transportul, el este folosit şi serveşte pentru gazonarea rapidă a unor suprafeţe.
Acest rulou de gazon trebuie aşezate pe un sol bine pregătit şi nivelat. O bună tăvălugire favorizează aderenţa. Apoi, lucrările de întreţinere sunt aceleaşi ca şi pentru gazonul semănat pe loc, foarte importantă fiind udarea.
Boli şi dăunători pentru rulou de gazon
Cârtiţele sunt duşmanii cei mai importanţi al gazonului! Ele pot transforma rapid cel mai frumos rulou de gazon într-un câmp fără formă. De la apariţia primelor muşuroaie, folosiţi viermi artificiali anti-cârtiţe.
Larvele subterane ale cărăbuşilor (viermi albi), viermilor sârmă (Agriotes lineatus) sau ţânţăroiului (Tipula oleracea) atacă rădăcinile gramineelor, provocând distrugerea lor. Aceste daune pot fi evitate dacă avem grijă să folosim insecticide granulate în momentul pregătirii solului sau la nevoie.
Ciupercile sunt la originea mai multor maladii ale frunzelor: rugina, fuzarioza, helmintosporioza, „firul roşu” (Corticium fuciforme). Aceste boli sunt, în general, favorizate de condiţii neprielnice: exces de umiditate, tunderi prea frecvente sau prea scurte.
În caz de infestare, stropiţi peluza cu fungicide specifice şi căutaţi să corectaţi greşelile de cultură.
Rulou de gazon