Plantare rulouri gazon

Plantare rulouri gazon

Alegerea gazonului

Dispunem de cea mai buna calitate a gazonului. Acesta poate fi achizitionat de aici: ProGAZON

Plantare rulouri gazon

Acesta trebuie sa se incadreze in urmatorii factori: calitate, suprafata de semanat, etc.

 

Plantare rulouri gazon

Pregatirea terenului

Eliminai vegetaia existentă: folosii de preferină un ierbicid pe bază de glyphosate care permite semănarea după 3 săptămâni.
Plantare rulouri gazon
Folosii adaosuri sau îngrășăminte de fond. Un îngrășământ de fond este recomandat toamna sau eventual un îngrășământ pentru semnie primăvara.
Plantare rulouri gazon

Pregatirea solului

Pregătirea solului se poate face în orice moment al anului, cel puin cu o săptămână înainte de semănare. Se sapă o adâncime de 20 cm cu cazmaua sau cu motocul- torul cu freză rotativă. Se nivelează cu grebla și se sparg bulgării, se îndepărtează gunoaiele. Plantare rulouri gazon se egalizează cu lopata (se îndepărtează pietrele, se astupă găurile). Se tasează pământul. Se greblează suprafaa. Se realizează această operaiune de mai multe ori.
Plantare rulouri gazon
Este important ca pământul să fie afânat pe 2-3 cm. Acestă lucrare de nivelare se face minuios, pentru a obine un rezultat perfect după semănare. Aceste lucrări se realizează pe vreme frumoasă, iar pământul trebuie să fie uscat. În cazul instalării unui sistem de irigaii îngropat, acesta trebuie instalat înainte nivelării.
Plantare rulouri gazon

Executarea lucrarii

Aceasta depinde de data samantarii si de catitatea de semninte.

3-4 kg pentru 100 m2

Plantare rulouri gazon

Semănarea este ideală atunci când pământul este cald, nu trebuie semănat după ploaie sau vânt. Se seamănă cu spatele la vânt. Plantare rulouri gazon
Se amestecă seminele în cutie. Se seamănă încrucișat 1/2 cantitate într-un sens, 1/2 în celălalt sens. Marcai terenul cu jaloane pentru a nu semăna de mai multe ori în același loc.
Plantare rulouri gazon
Seminele se acoperă cu puin pământ (mai puin de 1cm adâncime). Atenie să nu adunai seminele. Se tasează terenul bine uscat pentru a facilita contactul dintre semine și sol. (Semănai mai dens pe conturul zonei pentru a obine un efect de bordură.)
Plantare rulouri gazon

Reusita

În caz de secetă, udai în ploaie fină, meninei în mod regulat un sol umed până la 5 cm adâncime. Pe timp de ploaie ferii-vă de limacși, folosii soluie împotriva acestora. Plantare rulouri gazon
Pentru a evita apariia buruienilor, realizai o semănare falsă: pregătii solul ca pentru semănat, lăsai să crească buruienile, apoi tratai cu ierbicid pe bază de glyphosate. După acest tratament, semănai gazonul. La semănare, amestecai seminele cu insecticid anti-furnici.
Plantare rulouri gazon

Intretinerea

Creșterea este variabilă, în funcie de amestecul utilizat. Luai în calcul 2-3 săptămâni.
Atunci când gazonul ajunge la 10 cm, se taie 5-6 cm din înălime cu o lamă perfect ascuită. Eventual după aceea se poate trece cu ruloul pentru a ameliora contactul rădăcinilor cu solul. Se taie 1/3 din înălimea totală a ierbii. Acolo unde mașina de tuns nu poate pătrunde se folosește foarfeca pentru gazon.
Plantare rulouri gazon
După a doua tundere folosii un ierbicid selectiv pentru gazon tânăr. Erbicidarea se efectuează după 4-5 tunderi (de
preferină în al doilea an). Se respectă cu atenie dozele indicate. Aerarea mecanică permite pătrunderea aerului și a apei atunci când solul este prea tasat.
Plantare rulouri gazon
Primăvara și toamna, pentru curăarea reziduurilor de iarbă.
Mușchiul apare pe terenurile compacte aflate la umbră. Se răspândește un produs anti-mușchi. După ce acesta acionează, se îndepărtează mușchiul cu ajutorul unui scarificator sau a unei greble.
Plantare rulouri gazon
În zonele în care peluza este deteriorată, se folosește un gazon de umplere.
Pentru a avea un aspect curat și îngrijit se folosește o cazma pentru borduri care permite tăierea gazonului și a pământului și pentru a se evita ca gazonul să ajungă în alei sau ronduri.
Plantare rulouri gazon