Intretinere rulouri gazon

Intretinere rulouri gazon

Pregatirea pamantului pentru plantarea gazonului se face toamna. Daca suprafata pe care doresti sa plantazi gazonul este prea batatorita, va trebui sa-l sapi. Astfel, pamantul va “respira” in voie.

Intretinere rulouri gazon

Daca suprafata pe care doresti sa plantezi gazonul este pietruita, cel mai bine ar fi sa imprastii un strat de 10 cm de pamant. Pamantul il poti amesteca si cu nisip, deoarece gazonul iubeste pamantul nisipos.

Intretinere rulouri gazon

plantarea gazonului se face primavara devreme. Daca pamantul a fost sapat toamna si e destul de aerisit trebuie doar sa imprastii samanta uniform peste sol. Apoi uda abundent. Vei avea nevoie de 1 kilogram de seminte pentru 35-40 de metri patrati. Pentru a fi siguri ca va prinde radacina usor, peste gazonul proaspat semanat arunca un strat subtire de nisip. Gazonul va incolti dupa 10 zile.

Intretinere rulouri gazon

Copiii sau animalele de casa ar trebui sa nu se joace pe iarba proaspat semanata pentru a nu o distruge. De asemenea, este foarte important sa ai grija ca gazonul sa fie umed tot timpul pana ce semintele germineaza, ceea ce in unele cazuri poate dura pana la o luna.

Intretinere rulouri gazon

Cand depaseste inaltimea de 7 cm, gazonul tau trebuie tuns. Este foarte important sa nu tai mai mult de 1/3 din inaltimea totala a firului de iarba.

Intretinere rulouri gazon

Dupa ce ai facut toate aceste etape este important sa il cureti si sa il pregatesti pentru sezonul de vara.

Daca observi goluri in suprafata plantata, poti sa mai plantezi seminte in locurile respective. De asemenea daca gazonul tau nu este uniform poti planta suplimentar seminte peste gazonul crescut.

Intretinere rulouri gazon

Gazonul se uda in fiecare zi timp de 20-30 de minute, in functie de cat de expus la soare este. Este recomandat udarea gazonului dimineata sau seara cand este racoare. Odata cu stropirea se pot administra si ingrasamintele care ii pot prelungii viata.

Intretinere rulouri gazon

Daca vrei ca gazonul tau sa isi mentina culoarea verde si aspectul ingrijit, trebuie sa il tunzi cu regularitate, ori de cate ori iarba atinge inaltimea de 8-10 cm. Poti taia de la 3 pana la 5 cm din inaltimea totala a plantei.

Fertilizarea gazonului se realizeaza odata la doua luni, cand gazonul este uscat, folosind o pompa de stropit pentru uniformitate. Se recomanda folosirea ingrasamintelor minerale pe baza de azot, fosfor sau potasiu. Azotul este esential in cresterea si dezvoltarea gazonului, fosforul ajuta la intarirea radacinii si potasiu iti va proteja gazonul de boli.
Intretinere rulouri gazon
Daca crezi ca gazonul tau are nevoie de aerisire , trebuie sa stii ca s-au inventat dispozitive speciale pentru asta. Acestea sunt alcatuite din tije metalice si se folosesc prin aplicarea lor pe talpa pantofilor. Calcand pe gazon cu acest dispozitiv montat pe pantofi , vei produce gauri in stratul de iarba. Astfel nu numai ca iti ingrijesti gazonul, dar reusesti sa faci si un pic de miscare.

Daca il ingrijesti gazonul tau poate tine pana la 12 ani.

Intretinere rulouri gazon