Intretinere gazon rulouri

Pentru a obtine un gazon perfect este utila o buna cunoastere a pasilor care trebuie urmati.

Intretinere gazon rulouri – Pregatirea solului

Crearea unui gazon perfect incepe cu pregatirea adecvata a solului:

 Indepartati buruienile manual, sau utilizati un erbicid total.

 Dupa stropirea cu erbicid lasati sa treaca 12-14 zile inainte de a semana.

 Asigurati-va ca stratul superior este lipsit de pietre, lemn sau alte obiecte de dimensiuni mari.

 Afanati solul prin sapare pana la o adancime de 20 – 30 cm.

 Valoarea optima a pH-uIui este de 5,5 – 6,5.

 Stratul superior trebuie sa aiba o adancime de 8 -12 cm, pentru ca apa sa poata patrunde cu usurinta in el.  Toate amenajarile de drenare din substrat trebuie sa functioneze corespunzator.

 inainte de semanat nivelati stratul superior, presati-1 usor, de mai multe ori, cu un cilindru si greblati-1 cu grija.

Intretinere gazon rulouri – Plantarea gazonului

Dupa nivelarea si afanarea solului, se pot semana semintele de gazon. Trebuie respectate urmatoarele recomandari:

 Semanatul se poate face din aprilie pana la inceputul lui septembrie.

 Ganditi-va mai intai la ce intentionati sa folositi gazonul si apoi selectati amestecul adecvat de seminte. Pentru aceasta, utilizati diagrama de selectie a amestecului prezentata in acest ghid de intretinere.

 Pentru a distribui in mod uniform semintele de gazon, impartiti cantitatea de seminte in doua parti egale. Amestecati fiecare parte cu nisip alb, fin. Semanati prima parte in lungul terenului, iar a doua parte de-a latul acestuia. Veti putea vedea pe nisip unde au cazut semintele.

 Dupa semanare, semintele se acopera cu sol prin greblarea usoara a stratului superior. Semintele de gazon trebuie sa fie acoperite cu un strat de sol cu o grosime de doua ori mai mare decat cea a semintelor (0,5 – 2 cm).

 Dupa ce semintele au fost acoperite, solul trebuie presat usor cu cilindrul pentru ca semintele sa faca contact cu solul de sub ele.

 nu lasati solul sa se usuce dupa semanat; udarea semintelor si a solului are o importanta vitala pentru tinerele plantute de iarba!

Intretinere gazon rulouri – Irigarea gazonului

Udarea corecta va duce la cresterea unui gazon atragator si stabil. Utilizati o sursa de apa aflata in apropierea gazonului, avand apa de buna calitate. Frecventa udarilor depinde in mare parte de cantitatea de ploaie si de evaporarea apei din gazon. Timpul cel mai potrivit pentru udare este seara, cand evaporarea apei din iarba este cea mai redusa.

Urmatoarele sfaturi sunt importante:

 Udati intens pentru ca apa sa penetreze la 10 cm sub stratul superior de sol.

 Este mai bine sa udati intens la anumite intervale decat cate putin in fiecare zi.

 Reguli privind frecventa de udare: o nu udati daca ploua in mod regulat; 2 o o data la fiecare 2-3 zile daca a cazut o cantitate mica de ploaie; o in fiecare zi in perioadele extrem de secetoase.

 Udati cu un aspersor.

 Pentru inceput udati cu grija pentru a nu imprastia semintele.

Fertilizarea Pentru a obtine un covor de gazon perfect este necesara o buna fertilizare a solului. Oamenii nu pot trai fara hrana; nici plantele nu pot. Planul de fertilizare se bazeaza pe analiza solului. Nu uitati ca diferite elemente chimice sunt indepartate de apa in timpul anului sau sunt consumate in intregime de gazon. Ca si alte plante gazonul are nevoie de nutrienti pentru a supravietui. Datorita competitiei dintre lastari pe de o parte si a cosirii portiunilor din suprafata de fotosinteza pe de alta parte, gazonul poate deveni deficitar in nutrienti.