Cum si cand sa folosesti ingrasamant pentru gazon de calitate

Pentru a obține un gazon de calitate, acesta trebuie fertilizat în perioadele indicate de specialiști. Prima sa hrană de îngrășământ pentru un gazon de calitate trebuie să aibă loc în luna aprilie, atunci când liliacul începe să înfloască și iarba să crească.

Atunci când achiziționezi fertilizator pentru gazon de calitate, veti observa eticheta cu trei ingrediente principale și procentul acestora adăugat în amestec: procentul de azot, de fosfat și potasiu, substanțele nutritive principale pentru hrănirea solului.

De exemplu, pe ambalaj gazon de calitate vor fi evidențiate 3 numere, ca exemplu – 20-5-10, îngrășământul are 20% azot, 5% fosfat și 10% potasiu. De obicei, restul sacului de îngrășământ gazon de calitate este format, de obicei, din material de umplutură, ce ajută la aplicarea unei măsuri uniforme peluză. Amestecul 20-5-10 este un amestec bun pentru îngrășămânul de primăvară pentru gazon de calitate.

De obicei, se recomandă îngrășământul cu o eliberare lentă a substanțelor nutritive pentru gazon de calitate. Nu trebuie nici prea mult îngrășământ, pentru a nu forța creșterea gazonului în exces, pentru că se deterirează rădăcina și trebuie tuns prea des. Împrăștierea acestuia trebuie efectuată uniform, ca o ploaie, pe întreaga suprafață.

Un gazon îngălbenit, indiferent că este vorba de plantare cu semințe de gazon sau rulouri de gazon, este un semn clar că acesta nu este hrănit în mod corespunzător, motiv pentru care este necesară fertilizarea acestuia, pentru obținerea unui gazon de calitate. De preferință sunt recomandate îngrășămintele granulate, pentru că au o descompunere lentă. Granulele trebuie împrăștiate manual sau cu un utilaj special în cazul unei suprafețe foarte mari, într-o perioadă a zilei când nu este vânt, pentru a asigura o cantitate uniformă. Dacă nu este aplicat corect îngrăsământul, apare un aspect inestetic, prin creșterea disproporționată a gazonului și arderea lui unde s-a insistat prea mult.

În general, se aplică 30-50 de grame de îngrășământ pe metru pătrat, însă cantitatea poate diferi de la un producător la altul – aceste specificatii se regăsesc pe ambalajul producătorului pentru obținerea și întreținerea unui gazon de calitate.