Gazon rulouri Sector 6

Gazon rulouri Sector 6

Gazonul bine stabilit este destul de rezistent, insa si cele mai bine ingrijite peluze pot fi vulnerabile la diversi factori de stres. Mentinerea unui gazon sanatos si cu crestere viguroasa este probabil cel mai bun mod de prevenire a epidemiilor ierbii. Pentru ca o boala sa isi faca aparitia, trebuie sa avem 3 variabile: gazda,mediul si patogenul, care formeaza practic un triunghi. Iar pentru dezvoltarea bolii, este necesar sa le avem pe toate prezente.

Gazon rulouri Sector 6

Chiar daca un patogen este prezent, infectia nu va aparea decat daca mediul (temperatura, cantitatea de apa etc) este propice dezvoltarii ei si daca exista iarba susceptibila.

Gazon rulouri Sector 6

Selectarea unei specii de iarba care este adaptata la climatul local si intentii (ex: pentru terenuri de fotbal, pentru parcuri etc) iar apoi urmarirea practicilor care favorizeaza planta si nu patogenul sunt pasi importanti pe care si un gradinar amator ii poate pune in practica  pentru a evita epidemiile.

Gazon rulouri Sector 6

Multe din bolile comune sunt active doar in anumite conditii de mediu si vor afecta gazonul doar pentru o perioada scurta. Cand vremea devine mai favorabila cresterii ierbii, gazonul isi va reveni singur de cele mai multe ori daca sunt urmate practici corecte de ingrijire a acestuia. Insa daca practicile si conditiile care favorizeaza patogenul sunt continuate, gazonul poate fi deteriorat pe termen lung si ii va fi greu sa se recupereze. Fungicidele sunt arareori necesare pentru peluze care au fost plantate si ingrijite corespunzator.

1. Dollar spot – Gazon rulouri Sector 6

Patogen: Sclerotinia homeocarpa, Lanzia sp., Moellerodiscus sp.

Simptome: Pete mici, circulare, intre 2-10 cm; se pot imbina sa formeze zone mari si neregulate; frunzele par sa fie imbibate de apa la inceput apoi se fac maro, de multe ori cu o banda rosiatica in jurul frunzei; dimineata devreme se pot observa si fire fine si albe, de genul panzei de paianjen. Gazon rulouri Sector 6

Conditii favorabile: Temperaturi moderate (15-25 grade celsius); umezeala excesiva sau stres cauzat de apa; ceata; aglomerari de gazon mort; supravietuieste in

sol ca structuri tari si inchise la culoare (sclerotia).

Preventie: cresterea fertilizarilor cu azot, reducerea tasarilor la minim, favorizarea irigarilor cu penetrarea adanca a apei sunt factori care reduc infestarea.

2. Fuzarioza – Gazon rulouri Sector 6

Patogen: Fuzarium nivale

Simptome: Pete circulare 2-10cm diametru; pustule albe sau roz pot fi observate uneori pe frunzele moarte. Ciuperca este vizibila dimineata devreme, cand frunzele gazonului sunt albe şi stau adunate. Aceasta boală este denumita si mucegai de zapada daca aceasta se dezvolta primavara devreme. Gazon rulouri Sector 6

Conditii favorabile: Temperaturi scazute si umiditate excesiva.

Preventie: reducerea zonelor umbroase, aerare corespunzatoare si drenajul solului, evitarea fertilizărilor excesive toamna.

Gazon rulouri Sector 6