Gazon rulou sector 2
Irigarea gazonului – Gazon rulou sector 2
Udarea corecta va duce la cresterea unui gazon atragator si stabil. Utilizati o sursa de apa aflata in apropierea gazonului, avand apa de buna calitate. Frecventa udarilor depinde in mare parte de cantitatea de ploaie si de evaporarea apei din gazon. Timpul cel mai potrivit pentru udare este seara, cand evaporarea apei din iarba este cea mai redusa. Iarba gazon.
Urmatoarele sfaturi sunt importante:
-
Udati intens pentru ca apa sa penetreze la 10 cm sub stratul superior de sol.
-
Este mai bine sa udati intens la anumite intervale decat cate putin in fiecare zi.
-
Reguli privind frecventa de udare:
o nu udati daca ploua in mod regulat;
o o data la fiecare 2-3 zile daca a cazut o cantitate mica de ploaie;
-
in fiecare zi in perioadele extrem de secetoase.
-
Udati cu un aspersor.
-
Pentru inceput udati cu grija pentru a nu imprastia semintele.
Fertilizarea – Gazon rulou sector 2
Pentru a obtine un covor de gazon perfect este necesara o buna fertilizare a solului. Gazon rulou sector 2. Oamenii nu pot trai fara hrana; nici plantele nu pot. Planul de fertilizare se bazeaza pe analiza solului. Nu uitati ca diferite elemente chimice sunt indepartate de apa in timpul anului sau sunt consumate in intregime de gazon. Gazon rulou sector 2. Ca si alte plante gazonul are nevoie de nutrienti pentru a supravietui. Datorita competitiei dintre lastari pe de o parte si a cosirii portiunilor din suprafata de fotosinteza pe de alta parte, gazonul poate deveni deficitar in nutrienti. Pentru crestere gazonul are nevoie de 16 elemente chimice esentiale. Trei dintre acestea (carbonul, hidrogenul si oxigenul) se regasesc in aer si in apa. Restul de elemente trebuie luate din sol si fertilizanti. Gazon rulou sector 2.
Cand fertilizam? – Gazon rulou sector 2
Pare o intrebare simpla dar nici o alta operatie in procesul de ingrijire al gazonului nu creaza confuzie si neintelegeri ca perioadele de aplicare a fertilizarii. Exista o regula generala care poate fi urmarita aproape de toata lumea. Este foarte bine sa se fertilizeze gazonul atunci cand este in perioada activa de crestere. Gazon rulou sector 2. Aceasta perioada este de obicei martie-septembrie. Gazon rulou sector 2. Spre sfarsitul primaverii se recomanda utilizarea unui fertilizant mai putin solubil pe aceasta cale reusindu-se a fi disponibil plantelor in perioadele de stress din timpul verii crescand astfel resistenta plantelor la seceta.
Fertilizarile de toamna (septembrie) determina tinerea in vegetatie a gazonului, acumularea carbohidratilor care vor avea un rol important in perioada de iarna, (maresc rezistenta la iernare) precum si la pornirea rapida in vegetatie in primavara viitoare.
Sintetic sunt prezentate sugestiv dozele de ferilizare si epoca de aplicare. Aceste doze trebuie sa aiba insa in vedere analizele de sol .
Pentru terenurile de sport cu vechime de peste 2 ani, constituite din Lolium perenne si Poa pratensis pentru solurile slab aprovizionate (conform analizelor), se recomanda 100 kg azot substanta activa aplicata astfel:
-
25kg/7500 mp azot substanta activa la pornirea in vegetatie
-
25kg/7500 mp azot substanta activa aprilie-mai
-
25kg/7500 mp azot substanta activa iunie
-
25kg/7500 mp azot substanta activa septembrie
Pentru terenurile de sport constituite din Festuca arundinacea se poate aplica 60% din norma in sezonul rece (toamna – iarna) si 40% se va repartiza in timpul perioadei de vegetatie. Gazon rulou sector 2
Fosforul si potasiul se vor aplica doar daca analizele de sol o cer. Gazon rulou sector 2
Pentru gazonul de ornament daca analizele de sol releva necesitatea efectuarii fertilizarii, atunci dozele de azot si repartizarea acestora vor fi astfel:
-
0,6 kg azot substanta activa/100mp-martie
-
0,15 – 0,20 kg azot substanta activa/100mp in fiecare luna pana la inceputul toamnei (septembrie).
Resturile rezultate de la cosirea gazonului sunt bogate in nutrienti si pot fi returnate in sol. Unele cercetari arata faptul ca de pe 100mp de gazon din resturile de la tuns se redau solului in jur de 1,7kg N sa /sezon. Gazon rulou sector 2.
Cantitatea de azot ramasa in resturile de la tunsul gazonului depinde de cantitatile de azot utilizate la fertilizare. Chiar si la o fertilizare modesta, de pe 100mp din resturile de la tuns se reintorc in sol 0,72 kg azot sa. Gazon rulou sector 2.
Azotul, fosforul si potasiul sunt cunoscuti ca nutrienti primari deoarece plantele ii folosesc in cantitati mari. Gazon rulou sector 2.
Prima grupa de fertilizanti. – Gazon rulou sector 2
Azotul este cel mai important element pentru gazon. Gazon rulou sector 2. El determina cresterea rapida si da gazonului o culoare sanatoasa. Din cauza unor forme de azot gasite in sol, majoritatea recomandarilor fertilizantilor pentru gazon sunt bazate pe aceste cantitati de azot aplicate.
Gazonul are nevoie de fosfor intr-o cantitate mai mica decat azot, dar fosforul este esential pentru o crestere sanatoasa. El stimuleaza formarea si cresterea puternica a radacinilor. Gazon rulou sector 2. De obicei solul contine suficient fosfor pentru instalarea gazonului, dar fertilizantii aplicati inainte de instalare, care sunt bogati in fosfor, pot ajuta tinerele plante.
Potasiul intretine gazonul si il ajuta sa reziste la trafic intens, boli ai sa conserve apa. Ca si azotul, potasiul este gasit in sol, dar in cantitati mai scazute.
Gazon rulou sector 2