Gazon rulou sanatos

Gazon rulou sanatos

Am devenit deja obisnuiti cu expresia: iarba e mai verde pe partea cealalta. Si de cele mai multe ori, secretul sta in “hrana” data gazonului.

Gazon rulou sanatos

Unii pot avea norocul unui sol fertil si bogat, dar in majoritatea cazurilor discutam de substrat de oras, adica saracacios in fosfor, azot si potasiu, precum si microelemente, asa ca plantele noastre vor avea nevoie de o mana de ajutor pentru a creste. Asadar, daca incepem sa vedem din ce in ce mai multe pete maronii sau galbui pe gazon, daca iarba parca nu mai creste ca la inceput si e din ce in ce mai firava, este un semn clar ca este timpul sa fertilizam. Dar cum alegem  ingrasamantul potrivit?

Gazon rulou sanatos

Sunt, intr-adevar, foarte multe variabile ca de exemplu tipul de sol, tipul de iarba, conditiile meteo, posibiliati financiare etc. Mai ales pentru suprafetele foarte mari, cel mai indicat este consultarea unui profesionist in domeniu.

Insa sunt si cateva reguli generale, pe care le putem urma cu usurinta.

Gazon rulou sanatos

In general, sunt recomandate ingrasamintele de tip granule care se elibereaza in cateva saptamani sau luni si efectul lor este unul constant, indiferent de factorii climatici si cantitatea de apa din irigare sau precipitatii. Se pot folosi si alte tipuri de fertilizati clasici, cu costuri mai mici, insa efectele lor sunt unele de scurta durata si nu asigura plantelor elementele si microelementele necesare dezvoltarii pentru o perioada cat mai lunga de vegetatie.

Gazon rulou sanatos

Majoritatea metodelor au acelasi mod de aplicare, prin imprastiere. Fertilizarea prin sistemul de irigare nu este atat de eficienta, deoarece din cauza anumitor factori ( vant, presiunea apei ) nu se distribuie uniform o cantitate egala de solutie, existand zone fertilizate din abundenta si altele foarte slab fertilizate, iar aceasta are drept consecinta aparitia zonelor “goale”. Costurile sunt mai reduse decat in cazul fertilizantului tip granule, dar rezultatele nu sunt la fel de bune.

Gazon rulou sanatos

Cantitatea de  ingrasamant granulat aplicata pe 1m2 poate diferi de la un producator la altul, de la un tip de ingrasamant la altul, fiind in general cuprinsa intre 30-50 grame / m2. Putem aplica manual prin imprastiere uniforma sau cu aplicatoare speciale, gasite in comert. Aplicarea o facem in general cand terenul este uscat, apoi irigam, dar din nou, depinde de situatia gazonului si de fertilizator.

Gazon rulou sanatos

Primavara si vara se fertilizeaza cu un ingrasamant bogat in azot, iar toamna spre iarna se da un ingrasamant de tip “winter”(iarna), care are o perioada de actiune cuprinsa intre 4-5 luni.

Ca si in cazul solului si speciilor de plante, putem vorbi de mai multe categorii de ingrasaminte. Așadar, in industria gazonului sunt folosite doua tipuri de ingrasaminte organice: organice naturale si organice sintetice.

Gazon rulou sanatos

Cele naturale sunt din surse precum balegar, resturi animale, vegetale sau de pește. Unul din avantajele ingrasamantului organic comercial este faptul ca este granulat pentru o mai usoara raspandire si masurare.

Gazon rulou sanatos

Unele tipuri sunt si sub forma lichida, dar lichidele pot fi mai dificil de imprastiat uniform. De asemenea, putem recurge la ingrasaminte naturale de tip bio (mulci, compost).

Gazon rulou sanatos