Gazon rulou ieftin
Fertilizarea gazonului – Gazon rulou ieftin
Cand fertilizam? – Gazon rulou ieftin
Pare o intrebare simpla dar nici o alta operatie in procesul de ingrijire al gazonului nu creaza confuzie si neintelegeri ca perioadele de aplicare a fertilizarii. Exista o regula generala care poate fi urmarita aproape de toata lumea. Este foarte bine sa se fertilizeze gazonul atunci cand este in perioada activa de crestere. Gazon rulou ieftin. Aceasta perioada este de obicei martie-septembrie. Spre sfarsitul primaverii se recomanda utilizarea unui fertilizant mai putin solubil pe aceasta cale reusindu-se a fi disponibil plantelor in perioadele de stress din timpul verii crescand astfel resistenta plantelor la seceta. Gazon rulou ieftin.
Fertilizarile de toamna (septembrie) determina tinerea in vegetatie a gazonului, acumularea carbohidratilor care vor avea un rol important in perioada de iarna, (maresc rezistenta la iernare) precum si la pornirea rapida in vegetatie in primavara viitoare. Gazon rulou ieftin.
Sintetic sunt prezentate sugestiv dozele de ferilizare si epoca de aplicare. Aceste doze trebuie sa aiba insa in vedere analizele de sol. Gazon rulou ieftin.
Pentru terenurile de sport cu vechime de peste 2 ani, constituite din Lolium perenne si Poa pratensis pentru solurile slab aprovizionate (conform analizelor), se recomanda 100 kg azot substanta activa aplicata astfel:
-
25kg/7500 mp azot substanta activa la pornirea in vegetatie
-
25kg/7500 mp azot substanta activa aprilie-mai
-
25kg/7500 mp azot substanta activa iunie
-
25kg/7500 mp azot substanta activa septembrie
Pentru terenurile de sport constituite din Festuca arundinacea se poate aplica 60% din norma in sezonul rece (toamna – iarna) si 40% se va repartiza in timpul perioadei de vegetatie. Gazon rulou ieftin.
Fosforul si potasiul se vor aplica doar daca analizele de sol o cer. Gazon rulou ieftin.
Pentru gazonul de ornament daca analizele de sol releva necesitatea efectuarii fertilizarii, atunci dozele de azot si repartizarea acestora vor fi astfel:
-
0,6 kg azot substanta activa/100mp-martie
-
0,15 – 0,20 kg azot substanta activa/100mp in fiecare luna pana la inceputul toamnei (septembrie).
Resturile rezultate de la cosirea gazonului sunt bogate in nutrienti si pot fi returnate in sol. Unele cercetari arata faptul ca de pe 100mp de gazon din resturile de la tuns se redau solului in jur de 1,7kg N sa /sezon. Gazon rulou ieftin.
Cantitatea de azot ramasa in resturile de la tunsul gazonului depinde de cantitatile de azot utilizate la fertilizare. Chiar si la o fertilizare modesta, de pe 100mp din resturile de la tuns se reintorc in sol 0,72 kg azot sa.
Bolile gazonului – Gazon rulou ieftin
Practic toate bolile gazonului sunt cauzate de fungi care traiesc in sol. In mod normal acesti patogeni sunt tinuti sub control de alti fungi si microorganisme care beneficiaza de pe urma lor. Atunci cand conditiile devin favorabile pentru acesti patogeni apar si se dezvolta bolile gazonului. Gazon rulou ieftin.
O ingrijire necorespunzatoare este cauza pricipala care conduce la aparitia bolilor. Bolile pot fi tratate cu ajutorul fungicidelor, dar este bine sa se cunoasca conditiile care conduc la aparitia bolilor apoi corectarea lor pentru evitarea aparitiei din nou a problemei. In continuare sunt prezentati principalii factori care conduc la aparitia bolilor:
Principalii factori – Gazon rulou ieftin
Fertilizarea excesiva – Gazon rulou ieftin
O fertilizare excesiva conduce la o aciditate ridicata in sol si creaza conditii favorabile pentru agentii patogeni. Problema principala la fertilizarea excesiva consta in faptul ca gazonul creste prea rapid, luxuriant facand conditii prielnice dezvoltrii agentilor patogeni. In unele gazoane prea multa fertilizare face ca, gazonul sa devina paios si devine un adapost pentru microorganisme. Pentru a preveni aceste lucruri se recomanda efectuarea fertilizarii in cantitatile si la perioadele corecte
Gazon rulou ieftin