COMBATEREA BURUIENILOR – Gazon Rulou

Muşchii – Gazon Rulou

Deşi nu sunt, prorpiu-zis, ierburi, trebuie să avem în vedere eliminarea muşchiului care invadează uneori peluzele, astfel încât aproape că sufocă gramineele! Dezvoltarea lor este semnul unui gazon îmbătrânit, al unei proaste drenări a solului sau al unei alegeri nepotrivite a amestecului în raport cu expunerea terenului. Este bine să distrugem muşchiul chiar de la începutul primăverii.

Pentru aceasta, folosiţi un produs specific, precum îngrăşământul anti-muşchi, care prezintă avantajul faţă de sulfatul de fier de a nu păta dalele şi faţadele care se pot învecina cu peluza. Va trebui apoi să adunaţi cu grijă muşchiul uscat, să fertilizaţi bine, doar dacă nu preferaţi să combinaţi cele două operaţii, utilizând îngrăşământul anti-muşchi pentru gazon rulou şi să semănaţi din nou gazon în spaţiile libere.

Buruienile – Gazon Rulou

Mai devreme sau mai târziu, chiar şi peluza cea mai bine întreţinută ajunge să fie expusă agresiunii buruienilor ale căror seminţe preexistau în sol ori au fost aduse pe diferite căi.

Numim „buruieni” toate plantele care nu fac parte din peluză(gazon rulou) şi în special acele specii perene care nu aparţin familiei gramineelor: Ranunculus acris, Anagallis arvensis, Bellis perennis, Taraxacum officinale, Plantago major, Polygonum aviculare, Veronica precum şi trifoiul. Poate fi însă vorba şi de graminee agresive precum Agropyron repens, Holcus lanatus etc.

Pe lângă faptul că dăunează mult esteticii al acestui gazon rulou, aceste specii nedorite sunt concurente redutabile ale „ierburilor de gazon” pe care le înlocuiesc treptat, datorită unei vigori vegetative superioare. Dacă se intervine suficient de devreme şi dacă este vorba de o suprafaţă mică, se pot elimina prin plivire.

Dar, dacă pe gazon rulou este întinsă şi răspândirea lor însemnată, este mai bine să recurgeţi în anul următor la erbicide selective.

Aplicarea se face primăvara sau la sfârşitul verii. Alegeţi o zi liniştită, fără ameninţare de ploaie: o temperatură de minim 15-180 C creşte eficacitatea erbicidului. Lăsaţi să treacă câteva zile până la tunderea următoare. gazon rulou.